O SONDI

Sonda je studentski stručni časopis Stomatološkog fakulteta koji izlazi dva puta godišnje. Prvi put je objavljen davne 1999. godine te time nosi titulu najdugovječnijeg studentskog projekta Stomatološkog fakulteta.

Osnivač Sonde

doc. dr. sc.
Davor Illeš

O projektu digitalizacije

Prepoznatljivost projekta

Nagrađeno posebnom Rektorovom nagradom

Stomatološka Sonda

U svojim počecima časopis nosi naziv “Stomatološka Sonda”, a njegov osnivač je tadašnji student, današnji doc. dr. sc. Davor Illeš. Sonda je s godinama postala jedan od najprepoznatljivijih projekata našeg fakulteta. 2010./11. godine prepoznata je i od strane Sveučilišta te nagrađena Posebnom Rektorovom nagradom. Početkom 2023. godine Sonda dobiva svoje mjesto na centralnom portalu Hrčak koji na jednom mjestu okuplja znanstvene i stručne časopise te je tako još jednom potvrdila svoju vrijednost.

Akademski život nastavnika i studenata

Časopis objavljuje stručne radove, nastavne tekstove te aktualne vijesti vezane za akademski život nastavnika i studenata. Autori svih radova su studenti Stomatološkog fakulteta u suradnji s nastavnicima te mnogobrojni vanjski suradnici čiji broj raste sa svakim novim brojem Sonde. Časopis je postao neizostavna literatura studentima prilikom pripreme ispita, a osim studenata rado ga čitaju i doktori dentalne medicine.

Studentski časopis Sonda pruža studentima, ali i doktorima dentalne medicine  mogućnost objave vlastitih stručnih radova te na taj način promiče razvoj znanstveno-istraživačke grane stomatologije i daljnji napredak moderne stomatologije.

Od 1999. godine do danas

Od 1999. godine pa do danas, mnogo se studenata izmijenilo u ulozi uredništva. Ono što od početka ostaje zajedničko svim generacijama koje su sudjelovale u stvaranju Sonde jest konstantna želja za napretkom, pripremanjem najnovijeg sadržaja i ostajanje u koraku sa svim najnovijim saznanjima iz struke.

Digitalizacija Sonde

Kako bi Sonda postala još pristupačnija i popularnija, 2022. godine pokrenuta je ideja postavljanja svih brojeva Sonde na zasebnu internet stranicu. Nakon mnogo truda oko administracije, prikupljanja starih Sonda iz arhive te analiziranja materijala Sonda je stupila u novu, modernu eru te vam s ponosom predstavljamo našu Sondu u digitalnom obliku.