Sveučilišni priručnik Lijekovi u dentalnoj medicini – preporuke i recepti

piše: doc. dr. sc. Krešimir Bašić

Katedra za farmakologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U srijedu 14. prosinca 2022. godine u predavaonici Stomatološkog fakulteta održana je promocija sveučilišnog priručnika Lijekovi u dentalnoj medicini – preporuke i recepti autora izv. prof. dr. sc. Ivane Šutej, izv. prof. dr. sc. Kristine Peroš i doc. dr. sc. Krešimira Bašića.

Recenzenti ovog priručnika bili su prof. dr. sc. Božidar Pavelić sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Mladen Boban s Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

U toku promocije okupljenima su se obratili prof. dr. sc. Zrinka Tarle, dekanica Fakulteta, prof. dr. sc. Božidar Pavelić, kao predstavnik recenzenata, izv. prof. dr. sc. Kristina Peroš, predstojnica Katedre za farmakologiju Stomatološkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Ivana Šutej, kao predstavnica autora te gđa Biserka Matešić, direktorica naklade Slap, svi zajedno ističući važnost ovog priručnika i za studente i za kliničare, doktore dentalne medicine.

Priručnik je podijeljen u dva dijela. U prvom dijelu definirani su različiti oblici lijekova te su opisana pravila propisivanja različitih oblika magistralnih, galenskih i tvorničkih lijekova.  U drugom dijelu priručnika pružaju se informacije o izboru farmakoterapije kod češćih patogeneza s kojima se doktor dentalne medicine susreće u općoj ili specijalističkoj praksi. Teme u ovom dijelu grupirane su prema skupini lijekova ili bolesti/stanju koje treba farmakološki liječiti. Uz popis dostupnih lijekova i primjera recepata za svaki lijek su napisane najčešće doze za pojedina stanja i bolesti te su opisane brojne interakcije među najčešće korištenim lijekovima u svakodnevnoj stomatološkoj praksi.

Priručnik predstavlja sažetak znanja o praktičnom propisivanju lijekova u dentalnoj medicini te je dodatak literaturi udžbenika iz farmakologije. Pravi izazov za autore bio je sažeti golemu količinu spoznaja u smislenu i praktičnu cjelinu bez žrtvovanja vrijednosti i praktičnosti podataka.

Kao posebnu važnost ove knjige valja istaknuti činjenicu da je to nakon dugo vremena priručnik objavljen baš za studente te praktičnu uporabu studentima prilikom pripreme za ispit, ali i kolegama kliničarima u svakodnevnome radu s pacijentima. Priručnik na jednostavan i smislen način teoriju približava praksi te kroz pravila propisivanja lijekova i praksu propisivanja lijekova u dentalnoj medicini studentima pruža sigurnost pri pripremi za polaganje ispita, pruža temelj za budući stomatološki rad, a doktorima dentalne medicine daje mogućnost provjere svega onoga što iz vlastite prakse već znaju te upoznavanje s onim s čime se možda još nisu susreli. Nakon dugog niza godina ovo je prvi priručnik takve namjene stoga ne čudi da su pri promociji istaknuti zadovoljstvo i ponos takvom knjigom koja će u praktičnom smislu poslužiti mnogima.