Radionica Kako komunicirati s pacijentima s oštećenjem sluha

Pišu: Laura Tomašić, Ariana Pakušić, Marta Skejo

Ove akademske godine nastavljena je suradnja Udruge studenata dentalne medicine s Udrugom studenata logopedije te je 19.12.2022. održana radionica “Kako komunicirati s pacijentima s oštećenjem sluha?” pod vodstvom studentica logopedije Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radionica je nastala u sklopu rada Udruge studenata logopedije pod nazivom Logomotiva. Udruga se bavi mnogim aktivnostima, održava podcaste, kvizove i različita okupljanja.

Studentice Marta Skejo, Dorotea Gorupić, Laura Marinović i Ema Malašević su radionicu započele obraćanjem sudionicima na znakovnom jeziku te na taj način simulirale komunikacijski lom koji gluhe osobe svakodnevno doživljavaju među čujućom okolinom. Zatim je uslijedio kviz s najčešćim mitovima o oštećenjima sluha te kulturi Gluhih. Glavna ideja radionice bila je prikazati sudionicima načine komunikacije koje koriste gluhe i nagluhe osobe, ali i različite prepreke i izazove do kojih dolazi u komunikaciji. Rehabilitacija slušanja i govora kod gluhe djece iznimno je težak i dugotrajan proces. Bez slušne povratne sprege govorni je jezik teško naučiti pa se često koriste metode poput taktilnog osjeta i vibracija (primjerice, teško je predočiti razliku između glasova b i m ili k i g, zbog toga što se izgovaraju na istom mjestu). Zbog svega navedenog važno je razumjeti na koji način prilagoditi svoju komunikaciju, kako bi susret bio što ugodniji te poruka prenesena.

U sklopu radionice objašnjen je princip rada slušnih pomagala te kohlearnog implatata, a dana je i simulacija slušanja s istim.

Naposljetku su kroz razgovor dane smjernice koje valja imati na umu u komunikaciji s takvim pacijentima te su demonstrirani neki od znakova hrvatskog znakovnog jezika koji mogu koristiti doktoru dentalne medicine.

Na radionici su sudjelovali studenti različitih godina studija, a radionicu je podržala i prof. dr. sc. Jelena Dumančić, voditeljica izbornog kolegija 6. godine pod nazivom “Stomatološka skrb za osobe s invaliditetom”. Zahvaljujemo se studenticama logopedije te se radujemo budućoj suradnji s udrugom Logomotiva.