O projektu Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja

piše: Laura Betina Luketić

Svrha navedenog projekta je popularizacija biomedicine i zdravstva kao STEM područja na način da se, kroz brojne radionice održane na Stomatološkog fakultetu i u prostorima udruge HUHIV, djeci, mladima i općoj populaciji, približi očuvanje zdravlja uz pomoć znanstvenog pristupa. Na ovaj se način promovira STEM područje među krajnjim korisnicima.

Nositelj samog projekta je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) te su ostvarili suradnju sa studentima i profesorima Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radionice su se aktivno počele provoditi tijekom veljače 2023., a održavat će se sve do svibnja. Održat će se i dvije stručne konferencije te dva sajma znanosti u srednjim školama.

Radionice koje provode naši studenti i njihovi profesori, mentori, su “Znanost u službi oralnog zdravlja” (Veronika Jović, mentorica prof. dr. sc. Silvana Jukić Krmek), “Primjena STEM-a u restaurativnoj dentalnoj medicini” (Sven Gojsović, mentori prof. dr. sc. Hrvoje Brkić, prof. dr. sc. Silvana Jukić Krmek), “Mikrobiota usne šupljine” (Ksenija Dukarić, mentorica dr. med. Iva Butić) i “Opasne promjene usne šupljine” (Laura Betina Luketić, mentor prof. dr. sc. Ivan Alajbeg).

Metoda projektnog učenja potiče učenike osnovnih i srednjih škola te studente da uče vještine i prikupljaju znanje kroz sudjelovanje u projektu.

Naglasak naših radionica je na održavanju oralne higijene pomoću postupaka temeljenih na znanstvenim spoznajama iz STEM područja, prikazivanju fizikalnih i kemijskih znanstvenih dostignuća u restaurativnoj dentalnoj medicini, upoznavanju mladih s mikroorganizmima koji su prisutni u usnoj šupljini te na važnosti ranog otkrivanja raka usne šupljine i promjena koje imaju veću vjerojatnost prelaska u sam rak, a sve to uz pomoć dijagnostičkih sredstava temeljenih na STEM-u.

Laura Betina Luketić, studentica 5.godine