Novo predsjedništvo udruge dentalnih studenata u Zagrebu

Za novi izvršni odbor Udruge dentalnih studenata u Zagrebu za akademsku godinu 2022./2023. izabrane su Ariana Pakušić za položaj predsjednice, Klara Križan za položaj dopredsjednice i Svenia Antić kao glavna tajnica.

Intervju vodila: Matea Blažević

 1. Molim Vas da nam se ukratko predstavite.

  Ariana: Studentica sam 4. godine Stomatološkog fakulteta u Zagrebu.

  Klara: Studentica sam 3. godine SFZG-a, dolazim iz Zagreba i trenutna sam dopredsjednica USDM-a te Mobility Officer EDSA-e.

  Svenia: Rođena sam u Puli, imam 22 godine, a studij Dentalne medicine doveo me u Zagreb 2019. godine. Studentica sam četvrte godine, glavna sam tajnica Udruge u ovoj akademskoj godini, dio sam Organizacijskog odbora projekta ‘EVP Zagreb’ te član Studentske sekcije bazičnih znanosti.

 2. Što Vas je potaknulo na kandidaturu?

  Ariana: Uz veliki poticaj dobrog prijatelja i kolege kandidirala sam se za tajnicu USDM-a krajem 2. godine studija i odmah me očarao entuzijazam svih studenata, pogotovo starijih koji su već duže vrijeme bili aktivni sudionici projekata USDM-a. Jako sam zavoljela svoju poziciju i zato sam se odlučila kandidirati za predsjednicu udruge kako bih nastavila s radom i prenijela sve znanje i volju na sve studente.

  Klara: Tijekom prve godine studija sam se uključila u rad EDSA-e te sam tako imala priliku upoznati se sa strukturom, ciljevima i projektima nacionalnih i lokalnih studentskih udruga u različitim europskim državama. Tako sam dobila ideju o onome što bih voljela uvesti, promijeniti i poboljšati u radu naše studentske udruge te sam se tako odlučila na kandidaturu za poziciju dopredsjednice USDM-a. Osim toga, prošle sam godine sudjelovala u organizaciji triju projekata USDM-a: EVP Zagreb, EDSA Summer Camp Dubrovnik i EDSA Meeting Zagreb te sam shvatila da jako volim raditi u timu i surađivati na organizaciji različitih projekata.

  Svenia: Nešto što najviše povezuje studente našeg fakulteta, osim samog interesa za stomatologiju kao znanost, je entuzijazam koji dijelimo prema tome da želimo biti korisni zajednici u kojoj živimo. Oduvijek se bavim organizacijom i volontiranjem te sam dugo godina djelovala kao licencirani izviđački voditelj. Moto svih izviđača je da ‘stvaramo bolji svijet’ te mislim da kroz sudjelovanje u projektima Udruge i kao tajnik imam priliku stvarati bolji svijet i dalje, samo na neki malo drugačije usmjereni način nego što je to bilo do trenutka kada sam postala studentica ovog fakulteta.

 3. Objasnite nam ukratko svoje uloge.

  Uloge u izvršnoj odboru USDM-a su formalnost radi jednostavnosti predstavljanja i nisu strogo definirane. Zapravo sve tri svojim znanjima i vještinama doprinosimo radu udruge, nadopunjujemo se, diskutiramo i predstavljamo svoj rad. Kada bismo trebale opisati osnovni princip rada USDM-a u jednoj riječi to bi definitivno bila suradnja. Na svakom zadatku radimo zajedno, međusobno se konzultiramo i pomažemo si. Svaka preuzme dio posla i zadataka koje zna najbolje napraviti tako da ne prođe nikad puno vremena između ideje i same realizacije.

 4. Koji su Vaši ciljevi u tekućoj akademskoj godini?

  Važan cilj u ovoj akademskoj godini nam je potaknuti studente engleskog smjera da se uključe u projekte i budu aktivni, da stvore kontakte sa studentima hrvatskog smjera i da se upoznaju s aktivnim studentskim životom studenata stomatologije u Zagrebu. Iako USDM postoji već 20 godina, velik broj studenata još ne zna što je USDM, koje projekte provodi niti kako se uključiti u neku od aktivnosti. Također bismo htjele međusobno povezati voditelje projekata kako bismo mogli svi surađivati. Uz ‘Božićni osmijeh’ ove godine smo pokrenuli i humanitarni kviz ‘Zubaritanac’ koji je imao izvrstan odaziv te u tom smjeru planiramo raditi i dalje.

 1. Smatrate li da je odaziv na projekte u sklopu same Udruge dovoljno velik?

  S obzirom na broj i raznovrsnost projekata, svaki student ima priliku sudjelovati u polju koje ga zanima i zaista veliki broj studenata to i radi i aktivno je u više projekata odjednom. Uvijek postoje projekti za koje je odaziv prevelik i oni za koje je odaziv nekad nedovoljan. Ipak, čini nam se da odaziv na projekte veoma varira među studentima različitih godina studija. Dok su neki uključeni u stvarno velik broj različitih aktivnosti, drugi ni ne znaju što je USDM i koji projekti postoje. Ove godine smo se, potičući suradnju između voditelja projekata, fokusirali na to da svaki projekt ima dovoljno članova za organiziran i uspješan rad te da projekti budu jednako ‘popunjeni’. Čestim objava na društvenim mrežama, generacijskim grupama, predstavljanjem projekata na početku akademske godine i samom komunikacijom s kolegama želimo projekte približiti svima koji se još nisu uključili i potaknuti ih da krenu.

 2. Postoji li određeni projekt koji biste istaknuli i na koji ste osobito ponosni?

  Ariana: Na svaki projekt smo vrlo ponosni, svi voditelji projekata su vrlo uspješni, sposobni i entuzijastični studenti s jasnom vizijom i željom za radom i razvijanjem svojeg projekta. Stvarno je teško izdvojiti pojedine projekte. Svi članovi projekata rade volonterski u slobodno vrijeme kako bi približili dentalnu medicinu djeci, srednjoj i starijoj populaciji i svaka takva inicijativa je hvalevrijedna.

  Klara: Što se tiče projekta na koji sam najponosnija morat ću biti pristrana i istaknuti prošlogodišnji EDSA Meeting Zagreb, u čijoj sam organizaciji i sama sudjelovala. Sastanak smo uspjele organizirati u samo pet tjedana i iako je bilo teških trenutaka, ugostiti preko 50 kolega iz različitih europskih država na našem fakultetu bila je velika čast. Iako se u početku činilo nemoguće, svi smo dali sve od sebe i zajedničkim snagama uspjeli taj san pretvoriti u stvarnost.

  Svenia: Ne bih htjela isticati određeni Projekt, svaki postoji s razlogom i svaki ima odlične i korisne rezultate svog rada.

 3. Koliko je, prema Vašem mišljenju, bitno sudjelovanje u projektima?

  Sudjelovanjem u projektima studenti dobivaju jedan potpuno novi pogled na svoje kolege i struku. Studiranje ne mora biti samo odlazak na vježbe, predavanja i učenje. Naši projekti daju priliku studentima da educiraju opću populaciju, okušaju se u znanstvenom radu, pokažu kolegama svoje talente i ono najvažnije – upoznaju jedni druge. Sudjelovanje u studentskim projektima bitno može pomoći u razvijanju komunikacijskih vještina u stručnom polju i u razvoju organizacijskih sposobnosti, kao i u ostvarivanju kontakata sa starijim studentima što često može biti od velike pomoći. Uz sve to, projekti donose i bezbroj uspomena i lijepih trenutaka. Uz takav ‘izvannastavni’ rad, one klasične obaveze studiranja postaju ljepše i lakš

 4. Što studenti mogu dobiti i očekivati od Vaših projekata?

  Mislimo da je ono najljepše i najvrjednije što svi naši projekti nude upravo iskustvo rada u timu, koje je ključan aspekt našeg budućeg posla te mogućnost stvaranja novih prijateljstava suradnjom u ostvarenju zajedničkog cilja. Svaki Projekt nosi nešto posebno i svoje, no ovo što smo navele je ono što će sigurno dobiti od svakog.

 5. Koji su nadolazeći projekti na koje biste pozvali studente da se priključe?

  Ariana: U proljeće nas očekuje nekoliko projekata na kojima mogu sudjelovati studenti ovisno o preferencijama, preventivni projekti poput OCW-a, obilježavanje dana oralnog zdravlja JZO-a, zabavni projekti poput Dentakla i raznih nastupa Zubora, internacionalni projekt EVP i Dubrovnik Summer Camp na ljeto te projekti poput Virtual World Congress i Simpozij na kojima će biti zanimljiva raznovrsna predavanja profesora i studenata.

  Klara: Rekla bih da svaki projekt USDM-a ima neku svoju čar. Budući da provodimo 13 različitih projekata, što je uistinu velik broj, ovisno o vlastitim preferencijama svaki student može među njima pronaći nešto za sebe. Naši projekti se odvijaju tijekom cijele godine te u svakom trenutku postoji neka aktivnost u koju se studenti mogu priključiti. Istaknula bih naš humanitarni kviz Zubaritanac koji ponovno planiramo održati u proljeće, a osim toga bih pozvala sve da nam se pridruže u tjednu od 12. do 18.3. kada ćemo ugostiti naše internacionalne goste u sklopu projekta EVP Zagreb. Osim toga planiramo još puno toga za ovu akademsku godinu tako da pozivam sve da zaprate naše društvene mreže kako bi u svakom trenutku bili informirani o našem radu.

  Svenia: Rado bih savjetovala da pratite Instagram Udruge te Instagram stranice Projekata za čiji rad ste zainteresirani. Od većih događaja, pozvala bih na sudjelovanje na Dentaklu, Oral Cancer Week-u, Virtual Dental Congress-u te Simpoziju Studentskih sekcija. Očekuje nas sigurno još jedan Zubaritanac na proljeće tako da pratite kada će se otvoriti nove prijave za kviz.

 6. Koliko je zahtjevna organizacija i vođenje same Udruge?

  Vođenje Udruge zna biti izazovno kada se puno stvari odvija odjednom ili ako naiđemo na neki problem pa pokušavamo doći do zajedničkog rješenja. Ako, poput nas, postavite puno novih ciljeva i imate želju za napretkom, nekad će biti teško, ali ništa nije nesavladivo. Na kraju se uvijek uspijemo složiti i naš se trud isplati. Uživamo u radu i sretne smo što smo dio Izvršnog odbora i što imamo priliku surađivati zajedno.

 7. Što biste poručili našim studentima?

  Našim studentima bismo poručile da se odvaže i uključe u izvannastavne aktivnosti bilo kakvog tipa. Smatramo da je važno u studentskim danima iskoristiti sve prilike koje se pružaju i proširiti vidike koliko god je moguće. Raznovrsnost projekata i aktivnosti omogućava svakome da pronađe svoju strast i iskaže se u najboljem svijetlu. Mlađim studentima bismo poručile da vjeruju u sebe, da šire svoje horizonte i da ih strah od nedovoljno slobodnog vremena ne zaustavi u tome da se priključe nekoj aktivnosti koja ih stvarno zanima.