EVP Istanbul Yeditepe

Piše: Lara Sviličić, studentica 4. godine stomatologije

Kao jedan od projekata mobilnosti Europske udruge studenata dentalne medicine (EDSA-e), u svibnju 2022. održao se EVP Istanbul Yeditepe. Za organizaciju projekta zaslužni su divni članovi LOC-a, studenti stomatologije na jednom od najpoznatijih istanbulskih sveučilišta – Sveučilištu Yeditepe. Prijave za EVP bile su objavljene u travnju 2022. i nakon tjedan dana iščekivanja, dobivši pozivnicu, saznala sam da sam među 10 sretnika primljenih na sudjelovanje u projektu. Nezaboravnih tjedan dana provela sam u okruženju studenata iz Turske, Velike Britanije, Nizozemske, Makedonije, Slovenije, Rumunjske i Bugarske.

Sveučilište Yeditepe smješteno je na azijskoj strani Istanbula, potpuno skriveno od gradske buke, u gotovo idiličnom brežuljkastom šumskom krajoliku. Bili smo smješteni u studentskom smještaju koji se nalazi u sklopu samog sveučilišnog kompleksa. Ipak, gotovo svakodnevno, odlazili smo na Kliniku za Stomatologiju Sveučilišta Yeditepe koja je smještena u jednoj od najprometnijih istanbulskih ulica, Bagdat Caddesi, poznatoj po brojnim ateljeima poznatih dizajnera i stomatološkim poliklinikama. Kako su nas informirali naši turski kolege, Klinika za stomatologiju Sveučilišta Yeditepe prva je i najstarija dentalna poliklinika u Turskoj.

U periodu od 5. do 12.5.2022. imali smo priliku prisustvovati bogatom edukacijskom i društvenom programu. Stručni program odvijao se većinom u jutarnjim i popodnevnim satima te je obuhvaćao predavanja najpoznatijih turskih profesora. Imali smo priliku čuti najnovije spoznaje iz svih grana stomatologije, kao i učiti kroz praksu na „hands-on“ radionicama. Osobno, najzabavnije su mi bile radionice na kojima smo mogli naučiti o preparaciji zuba za endokrunice, uređajima u endodonciji, implantatima i upotrebi piezo uređaja u parodontologiji.

Večeri su bile rezervirane za društveni program. Svakodnevno smo imali priliku saznati ponešto novo o turskoj kulturi, običajima i prehrani. Obišli smo stari dio Istanbula – Sultanahmet, poznati Grand Bazzar, tržnicu začina, velebnu Aja Sofiju i Plavu džamiju. Probali smo tradicionalni turski doručak, brojna tradicionalna turska jela i slastice, a imali smo priliku jest i u poznatom lancu restorana Nusr-et. Pri zalasku sunca, krenuli smo na nezaboravnu i neizostavnu turu brodom po Bosporu. Njome sam imala priliku doživjeti i osjetiti samu esenciju Istanbula-suprotnosti i različitosti azijske i europske strane koje se stapaju u jednu neraskidivu cjelinu.

Posebno ću pamtiti dan kad smo posjetili Prince Islands. Ova skupina otoka, koja je potpuni kontrast istanbulskoj vrevi, obiluje mirom, tišinom te inspirira predivnim prirodnim ljepotama. Zabranjeno je prometovanje vozilima na fosilna goriva, tako da su jedini oblik prijevoza na otocima električna vozila, bicikli i konji. Uživali smo obilazeći otoke koji obiluju prekrasnim prirodim ljepotana, impozantnim vilama, paviljonima, živopisnim ulicama, umjetninama lokalnih obrtnika i doista ukusnim jelima.

Tijekom nezaboravnih 7 dana imali smo priliku naučiti o kulturama država svakog od sudionika projekta, ali i o razlikama u zdravstvenim sustavima. Razgovarali smo o različitostima u ustroju zdravstvenih sustava  te mogućnostima implementicije istih u našim zemljama.

Biti dio ovog projekta bilo je predivno i nezaboravno iskustvo kojim sam stekla nezamjenjiva nova znanja, poznanstva i prijateljstva. Preporučila bih svim studentima da se uključe u projekte mobilnosti EDSA-e i time obogate svoje studentsko iskustvo.