Clear Aligners in Orthodontics – Broadening horizons

Pišu : Ana Kušec i Laura Tomašić

U hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu 12. studenog 2022. godine održan je tečaj Clear Aligneri – širenje horizonata. Glavni predavač, Dr. Alessandro Mario Greco održao je ukupno 6 predavanja. Nakon završetka studija na Sveučilištu “Tor Vergata” u Rimu 1999. Dr. Greco nastavlja svoj rad kao postdiplomski znanstveni suradnik. 2007. godine završava poslijediplomski specijalistički studij ortodoncije na Sveučilištu Ferrara, a 2015. doktorski studij na Sveučilištu “Tor Vergata” u Rimu. Gostujući je professor na Sveučilištu Ferrara od 2013. godine. Aktivan je član brojnih ortodontskih organizacija, društva i odbora. U svome radu najviše se specijalizirao za tehniku Clear Alignera o kojoj smo imali prilike čuti. Dr. Greco na brojnim tečajevima i simpozijima nastoji što detaljnije i kvalitetnije kolegama prenijeti znanje i vještinu korištenja ovog oblika, sve popularnije ortodontske terapije.

Tijekom uvodnih predavanja objašnjena je biomehanika terapije, njihove osnovne karakteristike te indikacije za aligner. Detaljno su pojašnjene razlike između konvencionalne ortodontske terapije i alignera. Nakon toga upoznati smo s računalnim programom za planiranje postave “etečmena” potrebnih za postavu alignera. Prikazani su brojni klinički slučajevi te njihov plan i tijek terapije. Dr. Greco u kliničkoj praksi nastoji se potpuno okrenuti digitalnoj tehnologiji te razraditi tehniku alignera kako bi njome mogli ispraviti gotovo sve nastale ortodontske anomalije.

Na predavanjima su sudjelovali članovi sekcije za ortodonciju te znatan broj doktora dentalne medicine koji su imali prilike nadograditi svoje znanje te čuti o novijim tehnologijama spomenute metode liječenja.

Sekcija je ove godine proširena za čak 10 novih članova te se neki od njih još nisu susreli s predmetom ortodoncije na fakultetu. Međutim predavanja su zasigurno potaknula interes za znanjem iz ortodoncije te svim članovima omogućila upoznavanje vrlo zanimljive teme o terapiji alignerima. Nadamo se da će u budućnosti biti još sličnih prilika za proširenje znanja.